Verkkosivujen hakukoneoptimointi
Verkkosivujen pelkkä olemassaolo ei riitä. Digitaalinen maailma on täynnä kilpailua ja jos yrityksesi ei näy Googlen hakutulosten kärjessä, potentiaalisten asiakkaiden on vaikea löytää sinut.
Suomalaiset etsivät Googlesta palveluita, tuotteita ja muuta tietoa 30 miljoona kertaa yhden päivän aikana. Miten Googlen kärkeen sitten pääsee? Mitä eroa on hakukoneoptimoinnilla ja hakusanamainonnalla? Opi kaikki verkkosivujen Google-näkyvyyden kehityksestä vain yhden blogipostauksen avulla!
Opas Menestykseen Verkossa
Mitä on verkkosivujen hakukoneoptimointi?
Verkkosivujen hakukoneoptimointi (SEO) on verkkosivujen osien muokkaamista niin, että hakukoneiden robotit ymmärtävät sen sisältöä.
Hakukoneoptimointi poikkeaa mainonnasta niin, ettei se maksa mitään, vaan sitä voi tehdä täysin ilmaiseksi kun tietää mitä tekee.
Verkkosivujen hakukoneoptimointi, eli SEO (Search Engine Optimization), on yksi tärkeimmistä tekijöistä nykyaikaisen digitaalisen liiketoiminnan menestyksessä. SEO auttaa parantamaan verkkosivujen näkyvyyttä hakukoneissa, kuten Googlessa, ja tuo sivustollesi kohdennettua liikennettä. Tässä artikkelissa pureudumme siihen, miksi hakukoneoptimointi on tärkeää ja kuinka voit toteuttaa sen tehokkaasti.
Verkkosivujen hakukoneoptimoinnin osa-alueet
Hakukoneoptimointi tarkoittaa verkkosivuston sisältöjen ja teknisen rakenteen muokkaamista siten, että hakukoneet ymmärtävät ne paremmin ja näyttävät ne korkeammalla hakutuloksissa. SEO eli verkkosivujen hakukoneoptimnointi ei ole yksittäinen toimenpide, vaan jatkuva prosessi, joka voidaan jakaa neljään osa-alueeseen:
Avainsanojen tutkimiseen ja käyttöön:
Mitä hakusanoja kohderyhmäsi käyttää etsiessään tietoa Googlesta ja muista hakukoneista?
Laadukas, arvokas ja käyttäjälähtöinen sisältö on avainasemassa.
Teknisen SEO:n parantamiseen
Sivuston nopeus, mobiiliystävällisyys ja turvallisuus vaikuttavat hakukonenäkyvyyteen.
Linkkiprofiilin ja sivuston auktoriteetin kehittämiseen
Sivuston sisäisten linkkien lisäksi myös ulkoiset linkit vaikuttavat hakukonenäkyvyyteen. Ulkoisilla linkeillä on tärkeä rooli sivuston maineen ja niin sanotun auktoriteetin kehityksessä.
Miksi SEO eli verkkosivujen hakukoneoptimointi on tärkeää?
Parempi näkyvyys: Valtaosa käyttäjistä klikkaa vain hakutulosten ensimmäistä sivua. Jos yrityksesi ei ole siellä, jäädyt helposti kilpailijoidesi varjoon.
Kasvava liikenne: Hakukoneista tulevat kävijät ovat usein jo kiinnostuneita tarjoamastasi sisällöstä tai tuotteista.
Pitkäaikainen hyöty: Toisin kuin maksettu mainonta, SEO-investoinnit kantavat hedelmää pitkään, kunhan strategia on oikein toteutettu.
Parempi käyttäjäkokemus: Hakukoneoptimointi ohjaa sinua luomaan käyttäjäystävällisemmän verkkosivuston, mikä puolestaan parantaa konversioita.
Miten aloittaa verkkosivujen hakukoneoptimointi?
Verkkosivujen hakukoneoptimointi alkaa aina avainsanatutkimuksella, jonka tarkoituksena on selvittää mitä hakutermejä asiakkaasi käyttävät Googlessa etsiessään palveluitasi ja tuotteitasi.
Varo kuitenkin lankeamasta markkinoijien ansaan! Älä teetä liian laajaa tutkimusta sadoista eri termeistä, joita et koskaan tule saamaan Googlen kärkeen. Vaadi ennemmin tutkimaan aluksi vain relevantit termit ja niiden tukisanat, joilla teidän on mahdollista saada tuloksia nopeasti.
Käytä työkaluja, kuten Google Keyword Planneria tai SEMrushia, tunnistaaksesi sanat ja fraasit, joilla kohdeyleisösi hakee tietoa. Valitse avainsanoja, jotka ovat sekä relevantteja että realistisia saavuttaa kilpailussa.
2. Laadukkaan sisällön tuottaminen
Sisältö on kuningas. Kirjoita informatiivisia ja hyödyllisiä artikkeleita, jotka vastaavat käyttäjien kysymyksiin. Lisää avainsanat luonnollisesti osaksi tekstiä, otsikoita ja kuvauksia.
Hakukoneet suosivat sisältöä, joka on informatiivista, hyvin kirjoitettua ja vastaa käyttäjän hakuaikeisiin. Muista:
– Käytä avainsanoja luontevasti otsikoissa ja tekstissä
– Tarjoa ratkaisuja asiakkaiden ongelmiin
– Päivitä sisältöä säännöllisesti, jotta se pysyy ajankohtaisena
Kolmanneksi sivuston tekninen kyvykkyys skaalataan erilaisille SEO-työkaluilla, kuten Screaming Frogilla. Teknisen analyysin on tarkoitus selvittää, ettei sivustolla ole mitään esteitä hakukoneoptimoinnille. Teknisessä SEO:ssa tarkastetaan sivuston duplikaatit, meta-kuvaukset, alt-tekstit, kuvien koko, linkkien määrä, rikkinäiset linkit, ja uudelleen ohjaukset, mobiilikäytettävyys sekä sivuston latautumisnopeaus.
– Varmista, että sivustosi latautuu nopeasti
– Tee sivustostasi mobiiliystävällinen
– Lisää metakuvaukset ja otsikot jokaiselle sivulle
– Käytä HTTPS-protokollaa turvallisuuden takaamiseksi
Rakenna sivustosi auktoriteettia hankkimalla laadukkaita ulkoisia linkkejä. Tämä voi tapahtua esimerkiksi yhteistyön tai hyödyllisen sisällön, kuten blogien ja oppaiden, avulla. Myös pelkät some-linkit lisäävät sivustosi maineanalyysia ja hakukoneiden auktoriteettia huomattavasti!
5. Seuranta ja analytiikka
Optimointityö ei lopu koskaan. Käytä työkaluja, kuten Google Analyticsia ja Google Search Consolea liikenteen kasvun seuraamiseen ja avainsanojen sijainnin kehitykseen.
Mikä on SEO:n yleisin virhe?
Avainsanatutkimuksesta tehdään usein liian laaja, eikä siinä selvitetä tarpeeksi hyvin avainsanojen kilpailutilannetta. Tällöin SEO:n punainen lanka katoaa helposti ja tuloksien saaminen vie useita kuukausia. Pahimmillaan asiakas maksaa tuhansia euroja turhasta jos tuloksia ei saadaakaan niille sanoille, mitä markkinointitoimisto on luvannut.
Verkkosivujen hakukoneoptimointi kannattaa aloittaa tarkalla tutkimuksella siitä, mitä termejä on mahdollista optimoida ja millä sanoilla yritys saa jo ensimmäisen kvartaalin aikana selkeitä tuloksia. Yksikin hyvä avainsana voi tuoda tuhansia lisäkävijjöitä sivustolle.
Kysy lisää!
Mitä verkkosivujen hakukoneoptimointi maksaa?
Markkinointitoimistot veloittavat verkkosivujen hakukoneoptimoinnista joko jatkuvaa kuukausilaskutusta tai toteuttavat jonkin hakukoneoptimoinnin osa-alueen projektityönä.
Esimeriksi avainsanatutkimus voi maksaa muutamista sadoista euroista tuhansiin euroihin. Tekninen analyysi on puolestaan yleensä aina hiukan kalliimpi ja maksaa noin 500 -2000 euroa.
Minä teen freelancerina hakukoneoptimointia hieman edullisemmin, koska minulla ei mene rahaa yrityksen myynti- ja hallintokuluihin tai toimistovuokraan. Olen kuitenkin tehnyt hakukoneoptimointia 7 vuoden ajan markkinointitoimistossa, joten saat minulta hakukoneoptimointia samalla laadulla mitä ostaisit toimistosta.
Teen hakukoneoptimointia hintaan 50€/ tunti. Muutamalla tunnilla saa jo verkkosivujen avainsanatutkimuksen tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi verkkosivuston meta-tiedot kuntoon. Yhden blogin nosto Googlen kärkeen maksaa kauttani 400 euroa sisältäen artikkelin julkaisun.
Katsomme yhdessä sopivan avainsanan julkaisulle, jonka jälkeen teen sovimme tarvittavista toimenpiteistä, jotta avainsana saadaan nousemaan Googlen tuloksissa.
Verkkosivujen hakukoneoptimoinnin tulevaisuus
Hakukonealgoritmit kehittyvät jatkuvasti. Tulevaisuudessa yhä suuremmassa roolissa ovat esimerkiksi käyttäjäkokemus (UX), tekoäly ja äänihakujen optimointi. Pidä itsesi ajan tasalla alan trendeistä ja mukauta strategiaasi tarpeen mukaan.
Yhteenveto
Hakukoneoptimointi ei ole pikavoittojen tie, mutta se on yksi tehokkaimmista tavoista saavuttaa kestävää liikennettä ja näkyvyyttä verkossa. Panostamalla sisältöön, tekniseen rakenteeseen ja käyttäjäystävällisyyteen voit nousta kilpailijoidesi edelle ja tavoittaa uusia asiakkaita tehokkaasti.
Kirjoittanut Sinitta Ahonen,
Digimarkkinoinnin asiantuntija ja freelancer
Selja Junttila
Yrittäjä, Fresh-Koti
Kiitos paljon yhteistyöstä jo tähän mennessä! Sinusta on ollut suuri apu verkkosivujen kehittämisessä ammattimaisemmalle tasolle ja olet ollut todella joustava, mikäli muutoksia on tullut matkaan.
Olemme voineet keskittyä enemmän yrityksemme muihin asioihin, kun olet kehittänyt verkkosivujamme ja luonut niistä hakukoneoptimoinnin kannalta paremmat.
Sinun kanssa on ollut helppoa kommunikoida ja olet ottanut huomioon toiveemme, sekä olet antanut paljon ammattimaisia vinkkejä markkinointiin. 💫
Olemme olleet tyytyväisiä ostamaamme palveluun🥰
Jari Heimola,
Toimitusjohtaja, PadelKunkku
Helppoa ja tehokasta yhteistyötä!
Sinitan kanssa yhteistyö on erittäin helppoa ja tehokasta. Nappasi hienosti koppia Some- ja Google-mainonnasta sekä uusasiakashankinta toimii tehokkaasti!
Toteutettiin Sinitan kanssa erittäin tuloksellista digimarkkinointia pitkään yhdessä. Monikanavaisen markkinoinnin kanavina ja keinoina olivat Google, SEO, Some ja Analytics.
Julie Marttila,
Team Leader, Digizer Oy
Pitkän kokemuksensa vuoksi Sinitalla riittää ideoita vaativampaankin digimarkkinoinnin kehittämistyöhön yrityksen toimialasta riippumatta.
Olen työskennellyt Sinitan kanssa samassa tiimissä, jossa hän toimi tiiminvetäjänä sekä työparinani. Sinitta on empaattinen työkaveri, jonka kokonaisuuksien hallintaan ja työn jälkeen voi luottaa.
Hermanni Härkönen,
Senior Account Manager, Digizer Oy
Sinitalla on kyky ymmärtää asiakasta
ja löytää selkeät kehityskohteet proaktiivisesti digimarkkinoinnista. Sinitta osaa luoda selkeän suunnitelman ja aina voidaan sanoa, että on tehty mitä on luvattu.